7 sfaturi despre cum să alegi salteaua de yoga potrivită

sfaturi pentru alegerea saltelei de yoga

SALTEAUA DE YOGA ESTE UN UN GADGET DE BAZĂ PENTRU YOGHIN

Felicitări, dacă ai decis să îți dedici timpul exercițiilor de yoga. Suntem alături de tine. Cel mai mare partener în timpul exercițiilor tale va fi propria ta saltea de yoga, care ar trebui să te susțină în fiecare asană. Este bine să acorzi timp și energie alegerii saltelei, deoarece se va întoarce la tine sub forma unei saltele durabile și de calitate și a satisfacției în timpul exercițiilor. În prezent, există o mare varietate pe piață, așa că nu strică să te familiarizezi cu caracteristicile și să știi ce trebuie să cauți.

Saltelele de yoga vin în multe forme și pot fi fabricate din diferite materiale. Cele principale le vom descrie. Atunci când alegi, trebuie să iei în considerare mai mulți factori. Toate acestea au fost ordonate într-o listă așa cum recomandăm să abordezi alegerea saltelei de yoga.

 

1. TIPUL CORPULUI - SALTELE moi sau mai dure

Alegerea saltelei de yoga depinde într-o oarecare măsură de tipul corpului, deoarece influențează exercițiul propriu-zis. Pentru persoanele mai slabe, este mai potrivită o saltea mai moale cu o grosime mai mare, deoarece nu au suficientă „măsură naturală” :). Grosimea standard a saltelei este de 4mm. Găsești la noi saltele cu grosimi de la 1mm la 1,5cm.

Persoanele mai masive ar putea avea suficientă grosime mai subțire a saltelei sub 4mm. Indiferent de constituție, ia în considerare ce pot suporta articulațiile tale. Dacă simți disconfort excesiv și articulațiile „împinse” în timpul exercițiilor, mai bine achiziționează o saltea mai groasă și după un timp încearcă să treci la una mai subțire. 

Mollycitatea este determinată de material. Materiale precum TPE sau PVC sunt considerate mai moi. Cauciucul natural oferă saltelei o mai mare stabilitate și rigiditate, dar își păstrează și înălțimea și nu se va deforma sub presiune în 1 singur loc.

De asemenea, ia în considerare înălțimea ta. Saltelele de yoga standard sunt fabricate pentru înălțimi de aproximativ 180 cm, așa că, dacă ești de tip „baschetbalist”, uită-te după versiuni „long” în secțiunea noastră saltele lungi.  Dacă ai o înălțime de până la 185 cm, lungimea de 180 cm va fi suficientă.

2. TIPUL YOGEI - ÎNCET sau DINAMIC

Dacă nu ești familiarizat cu tipurile de yoga, îți recomandăm ebook-ul nostru gratuit: Sfaturi și stiluri de yoga

În același timp cu tipul corpului, planifică alegerea saltelei în funcție de stilul de yoga pe care îl practici regulat. În majoritatea centrelor de yoga din România poți găsi saltele „comune”. Îți recomandăm să încerci mai multe tipuri, dacă sunt disponibile și să compari calitatea exercițiului. Dacă ai posibilitatea, încearcă diferite stiluri de yoga pentru a ști cum se comportă corpul pe saltea.

La exercițiile mai dinamice (Ashtanga, Flow yoga etc.) ai nevoie în special de o saltea antiderapantă de yoga, care va stabiliza mișcarea ta. În acest sens, suprafețele <>PU și cauciucul natural sunt ideale. Totuși, yoga Ashtanga se practică de obicei pe covor.

Pentru exercițiile mai statice, suprafața nu este atât de importantă, mai degrabă vei aprecia mollycitatea și căldura. La tipurile de yoga calde, salteaua este expusă la un nivel de umiditate mai mare decât de obicei, așa că îți recomandăm să alegi o saltea adaptată exact pentru aceste tipuri de exerciții, pe care le vei găsi în secțiunea saltele pentru yoga hot și bikram. De asemenea, este recomandat să îți achiziționezi un prosop pentru saltea, care absoarbe cel mai mult transpirația și poate fi spălat ușor după exercițiu. 

Saltelele de tip universal, de exemplu, din iută (care sunt potrivite și pentru exerciții în aer liber) sau saltelele ecologice din cauciuc

 

3. LOCUL PENTRU EXERCIȚII - ACASĂ, ÎN STUDIU SAU AFARĂ

Atunci când alegi o saltea, ar trebui să ții cont și de unde vei exersa cel mai des. Pentru exercițiile de yoga acasă, nu trebuie să te îngrijorezi prea mult de greutate, așa că poți opta pentru o saltea bine căptușită. O greutate de un kilogram sau două se va simți, mai ales dacă îți vei transporta foarte des salteaua de yoga. Saltelele variază de la 1 la 3 kg în medie. Personal, recomandăm să te concentrezi mai mult pe calitate decât pe greutatea saltelei, decât dacă e vorba de călătorii și de greutatea bagajului :)

De asemenea, poți lua în considerare alegerea unei genți pentru yoga, care depinde din nou de greutatea saltelei de yoga. Saltelele mai grele necesită un material mai rezistent și mai mult spațiu. Iubitorii de călătorii în întreaga lume, care preferă să practice yoga la răsărit pe plajă, vor aprecia cu siguranță variantele ultra-ușoare de saltea, care nu adaugă greutate bagajului și pot economisi loc pentru o pereche în plus de haine sau încălțăminte :) Merită să iei în considerare și achiziția unei a doua saltele de yoga pentru călătorii.

Dacă plănuiești să exersezi afară pe iarbă, este mai bine să ai o saltea ușor de curățat, sau să pui o saltea mai ieftină sub salteaua ta de calitate. Saltelele din jute, PVC sau din cauciuc pur sunt potrivite pentru exerciții în aer liber vara, rezistând și la pietricele mici. Saltelele care au stratul de cauciuc negru la bază se murdăresc repede pe iarbă și sunt greu de curățat ulterior.

4. ALEGERA MATERIALELOR PENTRU SALTEA

Îți pasă de sănătatea ta și de planeta noastră? Evită saltelele fabricate din PVC foarte ieftin (Policlorura de vinil – wiki), care încă se folosește mai ales la variantele mai ieftine de saltele de yoga. Aceste saltele au o reputație proastă, chiar și în centrele de yoga. Există studii care sugerează că ar putea fi cancerigene. Sunt greu de reciclat și singura opțiune este să le arunci, ceea ce duce la acumularea de deșeuri inutile.

La Flexity, oferim o gamă largă de materiale (poți alege în filtrul de categorie a saltelelor):

  • PVC / ekoPVC
  • Cauciuc natural
  • Jute
  • Lemn de plută
  • Microfibră / Suede
  • PU (numai suprafață)
  • Bumbac
  • TPE
  • Lână de oaie
  • Spumă NBR
  • PER

Fiecare material are propriile caracteristici specifice, iar astăzi cele mai populare sunt cauciucul natural în combinație cu un strat PU datorită aderenței maxime. PVC, NBR, TPE și alte materiale sintetice au avantajul unei greutăți mai mici și unei întrețineri mai ușoare. Saltelele naturale oferă confort bun și aderență.

Liderii de pe piață în filozofia ecologică sunt companii precum Manduka, Yoga Design Lab, Liforme sau Bodhi care abordează această problemă cu seriozitate și se reflectă în produsele lor, ale căror caracteristică de bază este reciclabilitatea. De exemplu, Yoga Design Lab reutilizează plasticul folosit și îl combină cu un design frumos pentru a crea un produs cu cea mai mică amprenta ecologică posibilă.

  

5. PODLOCI NATURALE ȘI ARTIFICIALE

În ultima vreme, mulți yoghini și yoghine preferă saltele fabricate din cauciuc natural. Principala diferență între acestea și tipurile artificiale de saltele este că cele artificiale îți oferă o stabilitate mai bună pe podea (sunt ideale pentru tipuri dinamice de exerciții precum Ashtanga sau Power Yoga și Fitness), dar nu reușesc să absoarbă la fel de bine transpirația ca saltelele naturale.

În acest caz, vei avea adesea salteaua lipită de față, așa că nu strică să ai ceva inofensiv sub tine :). Chiar și în timpul acestei producții, brandurile noastre se asigură că protejează moștenirea naturală a lumii și niciuna dintre saltele nu este fabricată din cauciuc din pădurea amazoniană. Aceste saltele sunt potrivite pentru Vinyasa, Jivamukti, precum și pentru <>Ashtanga Yoga. Un miros ușor de cauciuc este natural, așa că dacă te deranjează, poți căuta o saltea din iută sau bumbac.

6. TEXTURA SUPRAFETEI SALTELEI

Din perspectiva confortului personal, poate conta și tipul suprafeței saltelei. În esență, pot exista 2 tipuri - structură mai aspră sau structură mai netedă. În timpul pozițiilor dificile, vei aprecia o structură mai aspră a saltelei, în timp ce în timpul secvențelor mai lente și mișcărilor, te vei descurca cu o structură netedă.

Saltelele mai netede sunt de obicei fabricate din PVC, dar poți găsi și variantele lor ecologice, cum ar fi PU (poliuretan), care este un strat neted și antiderapant. În prezent, suprafețele PU sunt printre cele mai bune în ceea ce privește aderența.

7. ACCESORII PENTRU SALTELE DE EXERCIȚIU

Dacă vei purta salteaua de yoga frecvent cu tine, merită să investești în o husă sau bagaj, care nu doar că facilitează transportul, dar protejează și salteaua de condițiile meteorologice. Există suporturi deschise simple pentru saltele sau huse închise. Când alegi husele întregi, ține cont din nou de greutatea și dimensiunile saltelei de yoga, pentru ca husele să fie suficient de mari și să susțină greutatea acesteia. Te ajutăm cu alegerea <>husei potrivite și, desigur, a saltelei :)

Dacă cauți mai multe informații, consultă articolele noastre:

 

Ți-a fost de ajutor acest articol? Dacă da, poți ajuta și pe altcineva împărtășind această pagină. Poți să îți împărtășești experiențele în comentariile de mai jos și astfel îi vei ajuta pe ceilalți.